https://seedsmarket.ge/image/cache/catalog/blog_img/ph_sim555pleblog_20-1170x600.png

კანაფის მარცვლეულის ღია სივრცეში გამოზრდის ეკოლოგიური უპირატესობები: კარბონის გამოყოფის და დაბინძურების შემცირება

  • 04 Mar 2025
  • |   0 კომენტარები

ბოლო კვლევებმა აჩვენა, რომ კანაფის ღია სივრცეში მოყვანა მნიშვნელოვნად ამცირებს გარემოზე ზემოქმედებას შიდა წარმოების შედარებით, რაც შემცირებს სათბურის გაზის გამონაბოლქვებს, მიწის მჟავობას და ადგილობრივი წყლის წყაროების დაბინძურებას.

„კანაფის ღია სივრცეში მეურნეობა შეიძლება 50-ჯერ ნაკლები კარბონი გამოყოფოს, ვიდრე შიდა წარმოება“, ნათქვამია Agricultural Science and Technology- ის გამოქვეყნებულ კვლევაში. „ამ ინფორმაციის გაზიარება მნიშვნელოვანია მწარმოებლებისთვის, მომხმარებლებისთვის და პოლიტიკოსებისთვის იმ რეგიონებში, სადაც კანაფის მოყვანა უკვე ლეგალურია ან მალე იქნება.“

კვლევის მიზნები და მეთოდოლოგია

მკიგელის უნივერსიტეტის (კანადა) და მიშიგანის უნივერსიტეტის (ან არბორი) მკვლევარებს ჰქონდათ ორი მთავარი მიზანი: განსაზღვრონ სასუქები, რომლებიც მაქსიმალურად ზრდიან კანაფის მოსავალს და THC პროდუქციას მინიმალური დანახარჯებით, და ასევე მოიხმარონ ღია სივრცეში კანაფის მოყვანის ეკოლოგიური ზემოქმედების რაოდენობა. მათ სპეციალურად გაზომეს სათბურის გაზის გამონაბოლქვები, რესურსების მოშლა, მიწის მჟავობა და ეუტროპიკაციის პოტენციალი.

მიუხედავად იმისა, რომ მრავალი კვლევა ჩატარდა შიდა კანაფის წარმოებაზე, კვლევა აღნიშნავს: „ძალიან ცოტაა ცნობილი ღია სივრცეში კანაფის მეურნეობის ზემოქმედების შესახებ“.

ეკოლოგიური ზემოქმედების შეფასება

კვლევა, რომელიც ხორციელდებოდა სამი სასოფლო-სამეურნეო სეზონის განმავლობაში კუებეკში, გამოვიყენეთ სიცოცხლის ციკლის შეფასების მეთოდი (LCA) ეკოლოგიური ზემოქმედების შეფასებისთვის. მკვლევრებმა გაამჟღავნეს შიგნით შრომის აპარატურების გამოყენება, გაზომეს ხუთი მთავარი ფაქტორი: გლობალური დათბობის პოტენციალი (GWP), საზღვაო და მტკნარი წყლის ეუტროპიკაციის პოტენციალი (MFEP), მიწის მჟავობა (TA), საწვავის რეციდივი (FD) და მეტალის რესურსების მოშლა (MD).

კვლევაში გამოყენებულ იქნა კანაფის ჯიში Candy Cane*, რომელიც ცნობილია სწრაფი მaturing-ით მიუხედავად ისეთი რისკების, როგორიცაა ადრეული გაყინვა. კვლევაში ასევე შეფასდა სხვადასხვა სასუქების გავლენა კანაფზე და მოსავლებზე.

კვლევა კანაფის გარე სივრცეში მოყვანის ეკოლოგიურ ზემოქმედებაზე

ძირითადი დასკვნები

ეს კვლევა იყო პირველი, რომელიც სრულად უზრუნველყოფს LCA-ს ღია სივრცეში კანაფის მოყვანის ზემოქმედების შეფასებას, რომელიც ანალიზებს როგორც მოსავალს, ისე THC-ს ბაზებს. წინა კვლევებმა მხოლოდ მშრალი ყვავილის წონას უყურა, არ აღინიშნა წარმოების პრაქტიკების გავლენა კანაბინოიდების კონცენტრაციაზე, რაც მნიშვნელოვანია როგორც სამედიცინო, ისე გასართობი მომხმარებლებისთვის.

მიუხედავად იმისა, რომ კვლევა სპეციალურად ღია სივრცეში მოყვანას ეხება, გამოყენებული იყო ქვედაბოლოები, ძირითადად ტორფიანი ხიზილალით, რათა კონტროლირდებოდეს სასუქების კონტენტი რამდენიმე წლის განმავლობაში. ეს მიდგომა აჩვენებს, რომ ქვედაბოლოები ქმნიან 65-75% GWP-ს ზემოქმედებას. მკვლევრებმა გამოყვეს, რომ ადგილზე ქვედაბოლოების გადამუშავება ახალი საშინელი მატერიის შეძენის ნაცვლად შეიძლება შეამციროს ამ ზემოქმედებას.

ტრანსპორტი და პერლიტის წარმოება აღმოჩნდა უდიდესი ეკოლოგიური ხარჯი ახალი მასალების გამოყენებისას. და მასალების გადამუშავებისას ყველაზე დიდი სათბური გაზის გამონაბოლქვი პროცესები წარმოიქმნა სტიმული დეზინფექციაში, როცა იყენებდნენ დიზელის საწვავს სასოფლო-სამეურნეო ტექნიკაში.

შედეგები

ეს კვლევა ხაზს უსვამს ღია სივრცეში კანაფის მოყვანის დიდ ეკოლოგიურ უპირატესობებს და სთავაზობს მნიშვნელოვან იდეებს კანაფის მეურნეობაში მდგრადობის გაუმჯობესების შესახებ. კანაფის ლეგალური ინდუსტრიის გაფართოებასთან ერთად, ღია მოყვანის მეთოდების მიღება შეიძლება მნიშვნელოვან როლს შეასრულოს მისი ეკოლოგიური ნაკვალევის შემცირებაში.

*Candy Cane - ჯიში, რომელიც შეიცავს AK-47 (Tutankhamon) და White Widow გენეტიკას